LANDSTINGET

Höjda patientavgifter och högre tandvårdstaxa

Under måndagen presenterade den politiska majoriteten i landstinget sitt förslag till ny budget och landstingsplan för åren 2009-2011.
Som de tidigare aviserat vill de profilera länet som ett hälsolän och vara fortsatt ledande i landet med att erbjuda korta väntetider i vården och på sikt bli helt fritt från köer. Men det kommer kosta patienterna i högre avgifter.

Landstinget majoritet med socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet lägger fram en ganska försiktig plan för de kommande åren. Det beror på att man ser en osäkrare ekonomi framför sig. Målet är att ha runt 100 miljoner kronor plus varje år i budgeten för att klara eventuella förändringar inom ekonomin så som pensioner och investeringar i fastigheter som redan beslutats om.

Satsar på cancersjukvården
Men det finns några nya satsningar. Bland annat på cancersjukvården. Sex extra miljoner blir det de kommande åren och en ny magnetröntgenkamera ska köpas in till länssjukhuset år 2011. Det blir den fjärde inom landstinget.

Tre miljoner satsas extra på BTI som är träning för autistiska barn, och två miljoner kronor extra till syncentralerna. 

Inom psykiatrin vill man starta ett speciellt mottagande för unga vuxna, få ett samlat vårdprogram för beroendevård och så ska förutsättningar för en ätstörningsenhet i Västervik utredas.

Höjda patientavgifter
För att klara allt detta föreslår landstingsmajoriteten en förhöjd patientavgift för exempelvis läkarbesök på sjukhus från 250 kronor till 300 kronor. I stort kommer inte primärvårdens avgifter bli högre, men besök hos distriktssköterska höjs med 20 kronor och om man söker primärvård under jourtid. Men majoriteten är noga med att påpeka att det medicinska högkostnadsskyddet och skatten ska förbli oförändrad.

Det blir alltså de som besöker sjukvården vid enstaka tillfällen som får betala mer.

Höjd tandvårdstaxa
Dessutom kommer tandvårdstaxan att höjas med hela 6,7 procent och det redan från 1 juli i år. Det eftersom tandvårdsreformen slår igenom då. Häjningen innebör sju miljoner kronor mer till landstinget, det motsvarar vad Folktandvården går back med i år. 

Men höjningen blir inte generell, istället kommer avgifterna hos Folktandvården kosta efter hur lång tid det tar. En vanlig undersökning kan därför komma att höjas från ca 450 kronor idag till runt 600 kronor framöver.

Patientavgifterna och tandvårdstaxa höjs:

Läkarbesök sjukhus från 250:- till 300:-
Sjukvårdande behandling från 80:- till 100:-
Telefonrådgivning 60:-
Primärvård jourtid från 200:- till 250:-
Gruppbesök från 40:- till 60:-

Egenavgift för taxiresor från 80:- till 100:-
Egenavgift för bil/båt från 80:- til 100:-
Högskostnadsskyddet för resor höjs från 1600:- till 1800:-

Tandvårdstaxan höjs med 6,7% från den 1 juli 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista