Kalmar

Turkiska politiker på besök

Just nu är 13 politiker och tjänstemän från tre turkiska kommuner på besök i Kalmar. Besöket är en del i ett SIDA-finansierat projekt med målsättningen att på olika sätt stärka turkiska kommuner för att underlätta ett framtida EU-medlemskap.

Kalmar är en av fem svenska kommuner som deltar i projektet som startade för ett år sedan och ska pågå fram till och med 2010. Kalmar har utbyte med sammanlagt sju turkiska kommuner i två olika regioner.

- De olika nätverken som finns jobbar med olika tematiska områden och vi ska ju stärka de kommuner vi jobbar med, genom att visa hur man kan jobba med samarbete mellan kommun, högskola och näringsliv. Eller samarbeta genom hållbar turism och turismfrågorna och det är det som de här kommunerna ska utveckla, säger Jan Martinsson som leder projektet i Kalmar kommun.

Turkiet en del av Europa
Cevat Durak som är borgmästare i Karsiyaka, en kommun med 650 000 invånare i västra turkiet, säger till Sveriges Radio Kalmar att det är viktigt med ett gemensamt idéutbyte för att lägga grunden till samarbete innan projektet ger konkreta resultat. Och ett framtida turkiskt EU-medlemskap ser han som självklart.

- Turkiet är redan en oskiljaktig del av Europa, säger Cevat Durak.

Han menar också att folk som besöker landet kommer upptäcka att Turkiet inte klarar sig utan EU och att Eu inte klarar sig utan Turkiet.

Betydelsefullt för Kalmar
Jan Martinsson menar att internationella samarbetsprojekt av den här typen är väldigt betydelsefulla för Kalmar kommun.

- Ja, jag vill påstå att det blir viktigare och viktigare. Mer och mer pengar skickas från Sverige till EU och så för att man ska göra gemensamma projekt, för att vi ska forma en gemensam framtid och då är det viktigt att vi är med på den planhalvan, säger han.