KALMAR

Misstänkt bomb i bostadsområde - tre män misstänks planera rån

Polisen jagade under torsdagen tre män som misstänks ha planerat rån vid IKEA-området i Kalmar. I samband med jakten hittades en väska med vapen och vad man misstänkte var en bomb. Två radhuslängor evakuerades.

Det är boende på Harvarevägen och Skördarevägen i Kalmar som fått lämna sina hem. Väskan med vapnen och den misstänkta bomben var slängd i en kompost i området.

Det var vid lunchtid på torsdagen som en kvinna ringde polisen och sa att en stulen bil, en vit SAAB, stod undanskymd vid IKEA i Kalmar samt att det finns personer i bilen. När polisen kom kör bilen i väg, först sakta men sedan allt fortare när de förstår att polisen vill stanna dem.

Bilen kör via Trångsundsvägen mot Norra vägen och vidare in i Djurängsområdet där den krockar med flera andra bilar på vägen. Polisen tappar bort bilen en stund men den hittas sedan på vändplatsen i slutet av Plöjarvägen i Djurängen.

Såg män med vapen
Vittnen ser att tre personer lämnar bilen och tar en gång och cykelväg mot Harvarevägen och Skördarevägen. Vittnen ser att männen har vapen.

I ett grönområde mellan de två gatorna göms en väska som när polisen hittar den visar sig innehålla vapen och föremål som liknar en bomb.

Boende på Sködarevägen och Harvarevägen utryms och området spärras av. De boende får under tiden man väntar på bombgruppen från Malmö, husera i Djurängsskolan i Kalmar.

Polisen har sökt med hundar i området utan framgång.

Intensiv spaning
Enligt polisen pågår nu en intensiv inre spaningsverksamhet i avsikt att försöka komma fram till vilka gärningsmännen är.

Polisen misstänker alltså att männen skulle råna någon butik ute vid IKEA området eller råna någon värdetransport på väg dit eller därifrån.

De boende som evakuerats kommer inte kunna komma hem förrän polisen bombgrupp från Malmö undersökt den misstänkta bomben och eventuellt oskadliggjort den. Bombgruppen beräkans vara framme kl 21.

Polisen vill ha in tips från boende i Djurängen som sett männen efter att de lämnade den stulna vita bilen. Man vill veta vart de setts och hur de var klädda. Polisens tipsnummer är 0480-456352.