Kalmar

CSN ringer studenter - vill få in betalningar

Många nyutexaminerade studenter riskerar att hamna hos kronofogden för att de inte betalar av på sina studieskulder. För att få fler att börja betala ringer nu CSN runt till dem som inte betalat trots påminnelse.

Karin Birgersdotter som är kontorschef på CSN i Kalmar tror att många tar för lätt på just studieskulden.

- Det är väl en känsla vi har att CSN lånet inte har högsta prioritet. Och i vissa sammanhang kan man kanske förstå att hyra och så som är viktigare, och många har risig ekonomi och det är inte så himla lätt ibland. Och ofta kan vi kanske hjälpa till i diskussionen hur vi löser det så det blir lite lättare iallfall, säger hon.

Uteblivna betalningar ger problem
CSN ska ringa drygt 1000 personer som inte har gjort sin första betalning till CSN, trots påminnelser och som i nästa steg innebär att Kronofogden tar över. Och det i sin tur kan ge stora problem, med allt från att ta andra lån, skaffa lägenhete eller tillochmed får ett telefonabbonemang.
Men det är betydligt färre nybakade studenter som hamnar i den situationen efter att CSN börjat ringa. 60-70 procent av de som man ringer upp ser till att betala och slipper Kronofogden.

- Det är lite så att man stoppar huvudet i sanden då, jag klarar inte av att betala det här. hade man ringt till oss kanske det hade sett bättre ut från början. Men det är svårt det där och ringa myndigheter och säga att jag inte kan betala, säger Karin Birgersdotter, kontorschef på CSN i Kalmar.