E22

Region Blekinge - E22 behöver inte vara fyrfilig

Region Blekinges klimatrapportör JanAnders Palmqvist vill släppa Blekinges krav på regeringen att få E22 till en fyrfältsväg. Det med tanke på miljön. Men det väcker starka reaktioner hos regionråden från Skåne hela vägen upp till Östergötland.

Leif Larsson ordförande i Regionförbundet i Kalmar län säger att han inte är förvånad över att man diskuterar klimatperspektivet, men är förvånad över att frågan lyfts på det här sättet.

- Om det här blir Blekinges hållning, så måste vi ta upp en diskussion längs hela sträckan om vilken ambitionsnivå vi ska ha. Men helt klart är att E22 behöver en ökad tillgänglighet och en ökat trafiksäkerhet för att fungera och då måste man få bort flaskhalsar och man måste få ett bättre flöde på den trafik som finns, säger Leif Larsson.

E22 AB:s mål är fyfiligt
I bolaget E22 AB ingår både näringsliv och de fyra län som E22:an passerar. Bolaget har haft ett enda mål från start: att få en fyrfältsväg hela vägen från Trelleborg till Norrköping.

Men nu ser Blekinge ut att kunna bryta sig ur överenskommelsen om E22:an. Region Blekinges klimatrapportör, JanAnders Palmqvist, lanserar sitt förslag om att inte längre kräva fyrfältsväg.

Enligt honom står utsläppen från bilar för uppåt 50 procent av koldioxidutsläppen och för klimatets skull måste kravet på en utbyggd europaväg tonas ned.