Prostatacancer

Cancerbehandling vanligast i Kalmar

Landstinget i Kalmar toppar behandlingsstatistiken av män med nyupptäckt prostatacanser.

Sonny Schelin, urolog och kirurg på Specialistläkargruppen i Kalmar säger att det myckna opererandet och det myckna diagnostiserandet av sjukdomen är ett kvalitetsmått som vi är stolta över.

Skillnaderna mellan länen när det gäller antalet män som behandlas beror enligt Sonny Schelin mest på i vilken takt man har utvecklat diagnostik och behandling. Och Kalmar län har länge legat i framkant inom det området, menar han.

Att statistiken skulle tyda på att det sker en överbehandling i vissa län håller inte Sonny Schelin med om. Han menar vidare att riskerna för impotens och inkontinens efter behandling av prostatacancer ofta starkt överdrivs.

- Mycket av det som beskrivs om allvarliga biverkningar vill jag hävda är en vandringssägen som icke initierade doktorer för vidare. Jag tycker det blir missvisande och kanske ger patienten onödig ångest i den här situationen. Tidigare var både impotens och inkontinens ett mycket större problem än var det är idag, men operationstekniken har förbättrats högst avsevärt, säger Sonny Schelin till Sveriges Radio Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista