Oskarshamn

Värnpliktig skjuten till döds

En 19-årig man från Oskarshamn sköts till döds i samband med en värnpliktsövning på tisdagseftermiddagen. Övningen ägde rum på skjutfältet kring Utö i Stockholms skärgård.

Det var en 19-årig man från Oskarshamn som sköts till döds i samband med en värnpliktsövning vid Utö i går eftermiddag.

19-åringen befann sig på en stridsbåt som deltog i en övning.

- Han befann sig uppe på däck på båten och bemannade en kulspruta i ringlavetten, säger Philip Simon som är informatör på Försvarsmakten till Sveriges Radio Kalmar.

Segelbåten som påståtts vara inblandad avvisades av en annan stridsbåt och hade inget med olyckan att göra.

Haverikommissionen besöker amfibiegerementet idag.

Den värnpliktige träffades i magen. Han fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna med ambulanshelikopter, men hans liv gick inte att rädda. Mannen avled vid 18-tiden.

”Det som har inträffat är oerhört tragiskt och våra tankar går till anhöriga och vänner. Vi erbjuder nu familjen krisstöd för att hantera sorgen”, säger överste Jonas Olsson, chef för Amfibieregementet, i ett uttalande på Försvarsmaktens hemsida.

Värnpliktsrådets ordförande Björn Dahlén var bestört efter händelsen.

-Det är otroligt tragiskt - det som inte får hända har hänt, säger han till TT.

-Vi har framför allt tre i rådet som har legat i samma förband som den avlidne och vi är chockade här. Man kan nog säga att hela Försvarsmakten är i chocktillstånd just nu, säger han.

Han vill inte uttala sig om säkerheten vid försvaret, varken kring dagens dödsskjutning eller generellt.

-Nej, vi väntar på vad Statens haverikommission kommer fram till. Det vi kan säga är att det är farligt att göra värnplikt eftersom vi hanterar vapen, tunga fordon och så vidare.

”Jag nåddes i kväll av det tragiska beskedet att den värnpliktige som tidigare i dag skottskadades har avlidit, och jag känner med tungt hjärta en hopplöshet inför olyckans utgång. Jag tänker på hans familj och vänner, samt kamrater och befäl vid förbandet och kan bara föreställa mig den sorg de känner”, säger försvarsminister Sten Tolgfors i ett skriftligt uttalande.

Statens haverikommission har inlett en utredning om det inträffade. Parallellt arbetar polisen med en utredning.

Under tisdagskvällen undersökte polisens tekniker platsen och vittnen hördes.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande kring annans död.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista