OKG. Foto: Nick Näslund
Oskarshamn

Högexplosivt ämne bars in på OKG

Ett område vid inpasseringen till Oskarshamns kärnkraftverk har spärrats av efter ett sprängämnesfynd. Enligt uppgift till polisen rör det sig om TATP ett högexplosivt ämne som kan explodera av små stötar, tryck eller värme. TATP tros ha använts vid terrordåden i London 2005.

Sven-Erik Karlsson, informationschef hos polisen i Kalmar län, säger att det var en svetsare på väg in till kärnkraftverket som vid inpasseringen på morgonen ertappades med relativt små mängder av ett högexplosivt ämne.

-Vad vi kan förstå är det inget som han behöver i sitt arbete. Mannen är nu hämtad till förhör för att få förklara sig, säger Sven-Erik Karlsson.

Andres Österberg, informationschef på OKG, berättar att den person som försökte bära in den påsen som hade spår av sprängmedlet på sig på kärnkraftsområdet,  är inhyrd och har jobbat på anläggningen sedan i början av maj.

-Vi går nu igenom de arbeten han utfört för att se om där finns något onormalt, säger Österberg till TT.

Avspärrat

Ett område på 300 meter runt det explosiva ämnet är nu avspärrat och polisens bombtekniker från Malmö har skickats dit, men de har en restid på flera timmar innan de är framme. 

Driften på kärnkraftverket påverkas inte.

Från såväl Statens kärnkraftsinspektion (SKI) som vid länsstyrelsen säger man att man följer utvecklingen noga men ser det i första hand som en polisiär angelägenhet. Dock finns beredskapsplaner som snabbt kan sättas i verket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista