Oskarshamn

Två anhållna för sabotageplaner på OKG

Två män är anhållna misstänkta för förberedelse till sabotage vid kärnkraftverket i Simpevarp. Men enligt polisens kriminalunderrättelsetjänst finns det inget som än så länge tyder på att de anhållna skulle tillhöra någon organisation.

Bombgruppen från Malmö har med hjälp av hundar genomsökt reaktor 2 men det har enligt preliminära uppgifter inte gett någonting. Nu ska även reaktor 1 genomsökas av bombteamet.

Männen som är födda -55 repektivve -64 arbetar vid en firma i mellansverige. Husrannsakan har genomförts i männens hem men den har enligt polisen inte givit något för utredningen. En av männen är sedan tidigare känd av polisen och enligt obekräftade uppgifter rör det sig om vardagsbrottslighet enligt polisens informationschef Sven-Erik Karlsson.

Mannen som stoppades vid ingången till OKG jobbade med isolering på området och har jobbat i Simpevarp sedan början av maj.

- Vid en rutinmässig inpasseringskontroll gjordes ett strykprov som ska avslöja om det finns otillåtna substanser på väskor och handtag och då gav det utslag säger Anders Österberg informationschef vid OKG till Sveriges Radio Kalmar.

- Nya provtagningar gav samma resultat och mannen fördes till centralvakten för förhör av polis.

Vad det finns för koppling mellan de båda männen kan Anders Österberg inte svara på ännu och inte heller om männen kunnat utfört något otillåtet på området tidigare.

- Det finns ingen hotbild mot OKG säger Anders Österberg som tycker säkerhetsarbetet fungerat väl efter att spåren av sprängämnen hittats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".