Oskarshamn

Slumpen avgjorde när sprängämne hittades

Det är genom nya säkerhetsbestämmelser för kärnkraftverken som man kan upptäcka om besökare har med sig vapen eller sprängämnen. Men vid Oskarshamns kärnkraftverk uppfylls inte kraven att alla ska kontrolleras.  Upptäckten av sprängämne  skedde vid en stickprovskontroll.

– Man plockar ut personer som ska in stickprovsmässigt och så gör man lita olika typer av avsökningar med metalldetektorer och lite andra avsökningar också, säger Roger Bergman, som är informatör vid OKG.

Föreskrifterna kräver att alla inpasserande måste kontrolleras så att inte föremål som sprängämnen eller vapen kan föras in. Den bestämmelsen trädde i kraft den 1 januari i år, men OKG hade begärt uppskov till den till den sista december 2010. 

Det kan inte accepteras anser Statens kärnkraftinspektion, SKI. OKG har därför fått ett tvingande föreläggande.

– Skälet till vitesföreläggandet var att sätta tryck bakom kravet på att åtgärderna ska bli införda så snart som möjligt, säger Stig Isaksson som är inspektör vid SKI.

Föreläggandet innebär att OKG före den 15 december i år måste installera full utrustning och kontroll av alla inpasserande.  I annat fall tvingas OKG betala en miljon kronor och ytterligare 100 000 för varje vecka som åtgärderna inte är på plats.

– Föreskriftskravet säger att man ska vidta åtgärder för att förhindra att föremål förs in och det innebär att alla ska kontrolleras alltid, säger Stig Isaksson.

Om man nu bara gör stickprovskontroller, vad innebär det för möjligheten att kontrollera att inga sprängämnen till exempel kommer in?

– Det ligger ju i sakens natur att en kontroll som inte är hundraprocentig är inte fullständig, så visst har man en sämre möjlighet att upptäcka föremål.

Hur ser det ut i de övriga kärnkraftverken?

– De övriga kärnkraftverken har idag fullständiga säkerhetskontroller så där finns inga undantag från reglerna, säger Stig Isaksson på SKI.

Det kan alltså ses som en slump att eventuell införsel av ett sprängämne upptäcktes i stickprovskontrollen igår. Det svenska säkerhetssystemet bygger på att man ska hindra och fördröja intrång och eventuella terroristhandlingar och sabotage, eftersom svenska kärnkraftverk inte har beväpnade vakter. Och OKG säger nu att åtgärderna ska bli klara i höst.

– Vi jobbar ju för att ha den här lösningen inne här på verket den 1 oktober, säger OKG:s informatör Roger Bergman.

Ingrid Gustavsson

ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".