Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Oskarshamn

Felaktig order bakom dödsskjutning

Publicerat torsdag 22 maj 2008 kl 09.30

Det var en felaktig order som orsakade dödsskjutningen av 19-årige Martin Johansson vid militärövningen utanför Utö på tisdagen. Det skriver Dagens Nyheter idag

Det var vid lunchtid i tisdags, under en övning med skarp ammunition i Stockholms södra skärgård, som stridsbåten plötsligt ryckte fram och placerade sig i skottområdet.

Det berättar Agne Widholm som leder den expertgrupp från Statens haverikommission som nu ska utreda vad som hände då 19-årige Martin Johansson från Påskallavik sköts till döds. Det verkar vara så att båten fick order att köra fram, men hela bilden är inte klar än, säger Agne Widholm. Expertgruppen åkte ut till området igår för att skaffa en bild av vad som hänt och för att höra vittnen.

Militärledningen var på onsdagen mycket förtegen. Men Roger Nilsson, chef för Amfibiebataljonen i Berga, berättade att det var flera skott som avlossades mot stridsbåten när den kommit in i det ”inre riskområdet” samtidigt som plutonen genomförde ett anfall med tung ammunition. Besättningen såg hur skott slog ned i vattnet framför båten och försökte retirera. Men då var det redan försent. 19-årige Martin Johansson hade träffats av ett skott från en automatkarbin, AK5. Kulan gick in i magen och ut i ryggen. Han avled några timmar senare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna dit han flugits med ambulanshelikopter. Martin Johanssons uppgift var att bemanna kulsprutan. Därmed befann han sig på båtens mest utsatta plats. Enligt säkerhetsföreskrifterna ska han ha varit ensam på däck och det fanns på onsdagen inget som tydde på något annat. - Man måste stå där när man har uppgiften att sköta den tunga kulsprutan. Det är lika nödvändigt som att vi använder skarp ammunition. För att ha förutsättningar att fungera i praktiken och göra insatser i utlandet, måste vi öva skarpt, säger Roger Nilsson, chef för Berga Amfibiebataljon. Dödsskjutningen inträffade under den första dagen av en kompaniövning som skulle pågå i två dagar. Övningen gick ut på att rycka fram över en ö och ”säkra” den från fiender. - Båtarna var där för att skydda framryckningen, redo att hjälpa plutonen med uppgiften. Så fort någon i plutonen upptäckte att båten kommit in i det ”inre riskområdet”, gavs kommandot eld upphör. Efter kommandot sker ingen eldgivning, hävdar Roger Nilsson. Ungefär samtidigt med eld upphör-signalen larmar båten att de har en skadad ombord. Agne Widholm har goda förhoppningar om att vapnet kan spåras eftersom kulan har påträffats.

Peter Letmark

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".