Younas Skikdi, Linda Jansson och Martin Nilsson går på Jenny Nyströmskolan i Kalmar.
Skolan

Elever oeniga om obehöriga lärares betygsättning

Lärarnas riksförbund är glada över att obehöriga lärare inte själva ska få sätta betyg, enligt ett regeringsförslag som väntas börja gälla om fyra år. Men bland eleverna går åsikterna isär:

- Jag har en lärare som inte är så bra, det funkar att han lär ut men jag tycker inte att han ska sätta betyg, säger Martin Nilsson som går på Jenny Nyströmskolan i Kalmar och har en obehörig lärare.

- Jag vill att den lärare jag har haft på lektionerna ska sätta mina betyg inte någon annan, säger Linda Jansson som går på hotellprogrammet vid Jenny Nyström.

- Det är inte bara proven man sätter betyg på. Det är ju allting på lektionerna som man sätter betyg på, hur hårt man jobbat och om man är koncentrerad. Det ser man på lektionerna inte på pappret.

Enligt regeringsförslaget så är det den behöriga läraren som blir formellt ansvarig för betyget.

- Om lärarna inte kan enas så får rektorn gå in och sätta betyget, säger skolminister Jan Björklund till Dagens Nyheter.

I Kalmar län finns 75 procent behöriga lärare vilket är lägre än riksgenomsnittet som ligger på 78 procent för läsåret 2007/2008. Statistiken gäller endast kommunala skolor.

På kommunnivå sticker Torsås ut med 89 procent behöriga lärare medan Kalmar läns gymnasieförbund bara har 74 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".