HÖGSBY

Brandkår kan försvinna när Högsby sparar

Högsby kommun måste spara nära 7,7 miljoner kronor. Just nu pågår arbetet för fullt med att bestämma hur och var.
En verksamhet som nu hotas är brandkåren i Fågelfors som kanske måste lägga ner.

Invånarantalet har nu krympt till under 6000 personer och den här utvecklingen ser ut att hålla i sig - och det är mycket på grund av att man inte anpassat sig efter det som kommunens ekonomi blivit så dålig säger kommunchefen Joakim Malmdal
När kommunen nu måste spara nära 7, 7 miljoner nästa år motsvarar det budgeten för hela räddningstjänsten eller nästan hela budgeten för kultur och fritid. Men alla verksamheter kommer att få dra ner och det diskuteras även nedläggning av skolor. 
Joakim Malmdal erkänner att kommunen har slarvat med ekonomin.

- Visst har vi slarvat med ekonomin eftersom vi inte har klarat balanskraven. Man har inte kunnat anpassa verksamheten i den takt som vi varit tvungna att göra för att få ekonomin i balans.

10-20 utryckningar per år gör Fågelfors brandkår, enligt brandförman Mats Persson och han menar att invånarna i Fågelfors skulle förlora i trygghet om brandkåren försvann.

- Det jag tänker på är villabränder här i samhället, det är ju tiden som avgör där, säger Mats Persson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".