Aktiv semester lockar turister

Stora möjligheter till en aktiv semester är länets knep för att locka hit årets sommarturister.
Enligt en rad turistbyråer som P4 Kalmar pratat med är det viktigt att det finns sysselsättning för hela familjen på semestern. Ett bekvämt boende en kortare tid är en annan tydlig trend.

- Förr var en stugbokning på 3 veckor hela semestern. Nu är stugan bara ett boende som man bokar närmare inpå semestern och för kortare perioder. Folk har rörligare semester under hela året nu och man åker flera gånger om året, säger Viola Hägg, turistchef i Kalmar kommun.
Dessutom finns en efterfrågan på en mer digital semester.

- Folk förväntar sig att det ska finnas Internet och datorer när de kommer. Nästan hälften av alla bokningar görs dessutom på nätet idag och allt fler betalar också över nätet, säger Piroska Kallay som arbetar på turistbyrån i Vimmerby. 

På Öland kan man hyra en GPS till bilen på turistbyrån och i den finns en världsarvsrutt på 1,5 timme som man kan köra. Kalmar kommun satsar i sommar på ett ”kalmarpass”, ett personligt plastkort som ger halva priset till alla attraktioner med entré i Kalmar - detta för att få folk att få råd att besöka fler attraktioner. Turisterna kan även få sms med information om olika evenemang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista