Konflikt slår mot hamnar

Natten till måndagen inleddes en stuverikonflikt i landets hamnar. Transportarbetareförbundet och Sveriges hamnar har inte kunnat komma överens om ett nytt avtal.

I veckan sade Transport nej till medlarnas, Gunilla Runnquist och Hans Svensson, förslag till överenskommelse om ett nytt hamn- och stuveriavtal. Arbetsgivarsidan i Sveriges Hamnar tackade däremot ja.

Knäckfrågan i förhandlingarna är, enligt Transport, hur en schemaläggningsparagraf ska tolkas. Konflikten kommer att slå hårt mot samtliga hamnar i länet då det blir nej till övertid och nyanställningar.

Arbetet sker mycket på övertid för att fartygen ska kunna komma iväg snabbt. I Kalmar är ungefär 30 procent av tiden övertid.

-Då vi väntar in ett 10- tal fartyg under veckan så kommer det att bli längre tid vid kaj och godset samlas på hög säger hamnchefen Carl Johan Nordheim till P4 Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista