Dåligt vatten i var femte brunn

Socialstyrelsen har för första gången gjort en rapport om kvalitén på drickvattnet från enskilda vattentäkter. 5 000 provsvar från förra året ingår i studien.

- Rapporten visar ju att det är dåligt dricksvatten i våra enskilda vattentäkter i landet. Ungefär 20 procent av brunnarna har otjänligt dricksvatten, och det innebär att man inte ska dricka det här vattnet över huvud taget, säger utredaren Marianne Löwenhielm på Socialstyrelsen.

Rapporten bygger på 5 000 vattenprover som enskilda brunnsägare tog förra året, de flesta i södra Sverige, och som skickat in till en databas.

Utöver att var femte prov visade på otjänligt vatten, ledde mer än varannat vattenprov till någon form av anmärkning, som inte behöver betyda någon hälsofara, men där brunnarna ändå behöver ses över.

I april kom Sveriges geologiska undersökning, SGU, med provresultat från 750 brunnar som visade på höga halter av giftiga ämnen på flera håll.

Enligt Socialstyrelsens rapport nu är alltså det vanligaste problemet att det finns någon form av bakterier i vattnet.

Varje år görs omkring 50 000 provtagningar på vatten i enskilda vattentäkter i Sverige. Enligt Marianne Löwenhielm på Socialstyrelsen behövs nu ett större underlag för att man ska kunna dra säkrare slutsatser om vattenkvalitén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista