Elbilar ska gynnas

Med en rapport från regeringens Globaliseringsråd byter nu regeringen strategi när det gäller miljöbilar. Budskapet är att el är bättre än till exempel etanol. Rapporten, som presenteras i dag, väger tungt eftersom fem ministrar sitter med i Globaliseringsrådet.

- Globaliseringsrådet tycker att det är statens ansvar att göra stora infrastrukturinvesteringar. Vi kan inte se att vi som nation någonsin kommer att ångra att vi skulle bli ett pionjärland för elbilar, säger forskningsminister Lars Leijonborg som är rådets ordförande.

Förslaget är att man ska få dubbelt så mycket pengar om man köper en elbil som om man köper en annan miljöbil, alltså 20 000 istället för 10 000?

Det är en klar omsvängning att dubbla miljöpremien för bilar med elmotor som huvudsaklig drivkraft. Miljöminister Andreas Carlgren har hittills alltid betonat att regeringen är neutral när det gäller miljöbilstekniken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista