Vårdkonflikten

Vårdstrejken gav 21 100 kronor

Vårdstrejken är över - båda parter tackade ja till medlarnas bud på onsdagen efter sex veckors strejk.

En uppvärdering av sjuksköterskornas arbete och en lägsta lön på 22 000 var sjuksköterskornas viktigaste krav under konflikten - men vårdförbundet gick till slut med på medlarnas bud med en lägsta lön på 21 100 kronor.

Ann-Sofie Togner, som är vårdförbundets ordförande i Kalmar län, tror att det kan komma en svekdebatt efter kongressbeslutet eftersom man inte fick igenom kravet på 22 000 som en lägsta lön.

Att konflikten drog ut så långt på tiden tror hon bidrog till att man nu accepterade medlarnas bud.

Det nya avtalet löper på tre år och kan sägas upp efter två. Det garanterade utfallet ger fyra procent första året, tre procent andra och två procent det tredje året. I kronor handlar det första året om cirka 1 000 kronor. Till det kommer den lokala lönebildningen.

Avtalet innehåller en lägstalön på 21 100 kronor från den 1 mars 2009. Lägstalönen gäller för den som har varit anställd minst ett år.

Det var ingen enig kongress som sade ja till budet, röstsiffrorna var 150 för och 48 emot. Vårdförbundet hade bland annat krävt löneökningar på 15 procent på två år och en minimilön på 22 000 kronor.

Sedan den 21 april har i snitt nära 7 000 sjuksköterskor, barnmorskor och andra vårdanställda varit uttagna i strejk. Enligt arbetsgivaren har över 13 300 operationer och 35 000 undersökningar ställts in.

Arbetsgivarna tjänade omkring elva miljoner kronor för varje strejkdag. För fackförbundet var kostnaden nära sex miljoner om dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista