Många brott anmäls aldrig

De flesta brott som begås anmäls aldrig till polisen. Bara en fjärdedel av våldsbrotten och drygt hälften av egendomsbrotten anmäls. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet.

Ett av de vanligaste skälen till att inte anmäla är att den som utsatts tycker att det är meningslöst, att polisen ändå inte kan göra något.

Håkan Jansson, som vill vara anonym och egentligen heter något annat, har utsatts för flera brott, allt från inbrott i vindsförrådet hemma till väpnat rån mot sin butik och han blir alltmer uppgiven för varje gång.

- Jag är väl uppe i ett tiotal anmälda brott i mitt liv och inget av dem har lett till någonting. Det känns ganska lönlöst, att man blandar in en part som inte är så intresserad, att man stör, säger Håkan Jansson.

Han berättar hur han en gång fick stå och vänta på polisen i sex timmar efter ett butiksinbrott de kunde inte komma tidigare för att de överträtt sin övertidskvot. Sedan gjorde de en teknisk undersökning, men efter sex dagar lades utredningen ner i brist på bevis och efter det väpnade rånet hörde han inte ens av polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista