Manliga rockfestivaler

Sweden Rock är Sveriges minst jämställda musikfestival.

Bland alla de 75 band som spelade på festivalen i Blekinge i år fanns bara några enstaka kvinnliga musiker representerade.

Mia Moilanen är engagerad i föreningen Alarm som vill lyfta fram tjejband och hon tycker att det är dags att festivalen bokar fler kvinnliga musiker.

- Det finns en del gamla rävar som Joan Jett och Heart och så en hel del yngre band med tjejer i som man borde kunna ta hit, säger hon.

Flera av Sveriges större musikfestivaler har kritiserats för att har för få kvinnliga artister. Några av dem, exempelvis Arvika och Hultsfred,  har tagit tag i frågan om könsojämlikhet och satsar idag mer på tjejer.

- Har vi att välja mellan en manlig och en kvinnlig artist så faller lotten oftast på kvinnan om det är jämngoda band. När det gäller nya artister satsar vi mycket på tjejer, säger Per Alexandersson som är festivalchef i Hultsfred.

Sweden Rock försvarar sig med argumentet att hårdrocken är mansdominerad.

Mia Moilanen, som har tagit initiativ till ett samarbete med festivalen som går ut på att lyfta fram tjejband, hoppas att satsningen ska leda till att Sweden Rock på sikt blir mer jämställt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista