"Låt bra språk ge tidigt medborgarskap"

En invandrare som snabbt lär sig svenska språket ska också kunna bli svensk medborgare tidigt.

Det hävdar två intregrationsforskare på Dagens Nyheters debattsida.  Båda,  Dan-Olof Roth och Per Strömblad är anställda vid högskolan i Kalmar.

Utöver dagens krav på fem års boende i landet, ska den som talar bra svenska kunna bli medborgare redan efter två år, säger Dan-Olof Rooth, docent i nationalekonomi.

– Har man varit i Sverige i genomsnitt fem år har man rätt att söka svenskt medborgarskap. Det håller vi kvar i vårt förslag, däremot föreslår vi att om man lär sig svenska snabbare ska man kunna få medborgarskap snabbare.

Enligt Dan-Olof Rooth, som tillsammans med Per Strömblad, står bakom förslaget, har allt fler länder i Europa idag kopplat samman medborgarskapet med skärpta krav på språkkunskaperna.

Istället menar de att det är moroten och inte piskan som ska fram. Genom möjligheten att få medborgarskap snabbare uppmuntras invandrare till att satsa mer på språkundervisningen, vilket skulle leda till bättre integration och möjligheter till ett arbete.

Folkpartiet har länge drivit frågan om godkända kunskaper i svenska som krav för medborgarskap. Utbildningsminister Jan Björklund tycker att förslaget är i rätt riktning, men vidhåller att det samtidigt måste finnas högre krav än idag.

– Den som vill bli svensk medborgare förr eller senare ska lära sig ett minimum av svenska. Och den som inte lägger manken till och därmed inte klarar ett språkkrav den blir då inte svensk medborgare och det tycker jag att vi ska våga säga, säger Jan Björklund.

Men sådana krav utesluter vissa samhällsgrupper, säger Dan-Olof Rooth.

– Vilka är det som har svårast att lära sig svenska? Det är oftast äldre personer, personer med lägre utbildning och då kommer ju medborgarskapet variera med samma variabler, då kommer medborgarskapet bli uteslutande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista