Hedersvåld i två av tre kommuner

Problemen med hedersrelaterat våld finns inte bara i landets storstadsregioner utan är spridda över hela Sverige. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radio har gjort.

I Kalmar län har två tredjedelar av socialtjänsterna har stött på problemen. Hälften har hjälpt någon kvinna att komma till ett skyddat boende-

Fem av länets 12 kommuner har gjort någon form av omhändertagande visar enkäten.

75 procent av landets socialtjänster har svarat på enkäten och en klar majoritet har stött på problemen med hedersrelaterat våld.

I familjer där hedersrelaterat våld förekommer kontrolleras ofta flickorna hårt, det kan handla om att inte få gå ut ensam, att inte få ha mobiltelefon och att inte få ha någon kontakt med killar. Men det kan också handla om grovt våld, som i Majas fall. När hon blev vuxen tvingades hon till en förlovning i hemlandet.

Drygt sju av tio av landets socialtjänster, som svarat på enkäten, har stött på problemet med hedersrelaterat våld.

Det är vanligt att socialtjänsten har hjälpt flickor eller kvinnor att hitta ett skyddat boende. Nära sex av tio socialtjänster har gjort det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista