Fler pluggar i sommar

För tredje sommaren kan grundskolorna runt om i landet  få bidrag för att erbjuda sina elever sommarskola. Antalet elever som har sökt om sommarundervisning i kärnämnena svenska, engelska och matematik, har ökat med 3 000 elever i år.

Ia Envall, undervisningsråd vid Myndigheten för skolutveckling, är glad över att drygt 10 000 elever har ansökt om sommarundervisning, men hon hade hoppats på fler.

- Vi hade nog förväntat oss att fler kommuner, stadsdelar och fristående skolor skulle söka i år eftersom det är så stor del som tio procent av alla elever som lämnar årskurs 9 som inte är godkända i något av de tre kärnämnena som undervisningen ska anordnas i.

-Drygt 10 000 elever motsvarar inte på långa vägar det antal elever som vi vet lämnar grundskolan utan att ha betyg i de tre kärnämnena.

176 kommuner och friskolor har beviljats bidrag för sommarskola i år, det är en ökning med drygt 40 procent från förra året.

De skolor som erbjuder sina elever sommarskola får ett bidrag på cirka 3 000 kronor per sommarelev.

I år kostar projektet totalt 30 miljoner och summan har fördelats bland de kommuner och friskolor som erbjuder sommarundervisning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista