Kalmar län

Etanolkonvertering lockar länsborna

I takt med att bensinpriset når nya rekordnivåer och gapet till etanolpriset blir allt större lockas allt fler bort från bensinberoendet till sin bil. Från 1 juli blir det tillåtet att göra om en bensindriven bil till att kunna köras på mer miljövänliga bränslen.

I bästa fall kan det räcka med att läsa in ett nytt datorprogram för att byta drivmedelsform och då kan kommer det kosta knappt 10.000 kronor men måste bilen byggas om blir det några tusenlappar dyrare. Marknaden är enorm säger Rolf Linde vid Växjöföretaget BSR men frågan är hur många som kommer använda sig av den här möjligheten och han har kalkylerat med 5000 kunder första året.

Den som gjort en av Vägverket godkänd konvertering får sin bil klassad sim miljöbil och kan då räkna med samma förmåner som nya miljöbilar med ett viktigt undantag. Ombyggda miljöbilar får inte del av statens miljöbilsbonus på 10.000 kronor per bil vilket kan avskräcka många säger Jonas Lööf vid Miljöfordon syd. Bilägare i Kalmar län har dock bättre förutsättningar än i andra delar av landet då man här kan ansöka om bidrag till byteskostanden från Miljöfordon Syd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".