Nybro

Svårt att få hjälp vid hot om hedersvåld

Det kan vara svårt att få rätt hjälp från socialtjänsten om man är utsatt för hot om hedersrelaterat våld, inte minst om man är homosexuell man.

Erik* lever skyddat tillsammans med sin pojkvän eftersom paret är rädda att pojkvännens familj ska skada dem. Han berättar om den enda gången han mött sin pojkväns familj när han råkade möta dem på stan.

-Jag hade aldrig träffat dem innan och de började springa efter mig . Jag visste inte var jag skulle ta vägen utan bara såg en affär och sprang in där och alla fick hålla emot dörren och det var jätteotäckt. Jag var verkligen rädd för mitt liv i det läget, säger Erik.

Hedersrelaterat våld kan även drabba män, inte minst homosexuella män. Erik och hans pojkvän sökte hjälp i Nybro kommun när de blev rädda för att pojkvännes familj skulle skada dem. Men Erik upplevde att det var svårt att få hjälp både med ett skyddat boende och att få socialtjänsten att förstå allvaret i parets situation. Tvärtom säger han att socialtjänsten föreslog att han och hans pojkvän skulle ha ett möte med familjen tillsammans med socialtjänsten för att reda ut problemen.

-Jag försökte förklara för dem att det här går inte, de kommer vara jättetrevliga och säga att det är inga problem och sen kommer ni bli lika lurade som de blev i Högsby. Men de lyssnade inte på det utan de bara att så blir det inte, säger Erik.

Stig-Roland Fagergård, är socialchef i Nybro kommun säger att man tvärtemot vad Erik säger identifierade hoten som hedersrelaterade från början.

-I ett sånt här fall när man vill gömma sig för att man är rädd så går vi inte in och gör så. Det hade aldrig kommit på tal

-Hittar han på?

-Det kan jag inte svara på, men skulle någon ha sagt så är det väldigt olämpligt och det skulle aldrig ha blivit verklighet, det kan jag garantera, säger Stig-Roland Fagergård.

Sigrid Ingesson

sigrid.ingesson@sr.se

*Erik heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".