Hedh lättad av irländskt nej

Europaparlamentarikern Anna Hedh från Mörbylånga och ordförande för nätverket socialdemokratiska EU-kritiker hälsar det irländska folkets nej till EU- fördraget med lättnad.

-Resultatet innebär att Lissabonfördraget faller. Om EU nu väljer att gå vidare som om ingenting har hänt, signalerar det att små stater kan köras över, säger hon i ett pressmeddelande.

Lissabonfördraget skulle, enligt nätverket, ha inneburit en massiv överföring av makt till EU och inskränkning av Sveriges självständighet och möjlighet att tala med en egen röst i världen.

-Vi är övertygade om att också andra länder skulle ha sagt nej om befolkningen i de övriga EU-länderna hade tillåtits rösta om fördraget, heter det i pressmeddelandet.

Hedh får delvis stöd inom partiet. Morgan Johansson i partistyrelsen vill att den svenska riksdagen ska vänta med att anta det nya EU-fördraget.

Regeringen vill fortfarande följa den tidigare planen med ett beslut i höst, men Morgan Johansson säger till ekot att man efter Irlands nej inte bara kan gå vidare och låtsas som att ingenting hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".