Stor risk att möta rattfull

Midsommar är en av årets farligaste trafikhelger. Fler ger sig ut på vägarna och fler än vanligt kör berusade. Störst risk att möta en rattfyllerist är det på vägarna i Västra Götaland, visar en ny kartläggning.

Ungefär 13.000 personer uppskattas varje dag köra berusade. Och inför midsommarhelgen spår NTF en dyster prognos, uppger SVT:s Rapport.

-I värsta fall dör mellan sju och åtta personer, cirka 200 kommer att skadas, säger NTF:s vd Jan Sandberg.

NTF har tillsammans med Väg och tranportforskningsinstitutet (VTI) gjort en beräkning av var det sker flest rattfylleriresor i landet. I Västra Götaland uppskattas det ske 2.146 rattfulla resor varje dag, i Stockholm 1.963 och på Gotland bara 65. I Kalmar  län är siffran 334, vilket är något högre än i grannlänet Kronoberg.

NTF föreslår en lång rad åtgärder för att begränsa rattfylleriet. Det händer till exempel att förare påstår att de direkt efter en olycka druckit alkohol. I Norge är en sådan här eftersupning förbjuden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".