KALMAR

Felplanerad rödsprit misstänkt miljöfarlig hantering

Det företag i Malmö som av misstag blandade giftig metanol i rödsprit som såldes i Biltemas nordiska butiker har nu delgivits misstanke om miljöfarlig kemikaliehantering.

Fem dödsfall, fyra i Norge och ett i Sverige, har satts i samband med den giftiga rödspriten. Den drogs tillbaka av Biltema så fort polisen såg sammanhanget mellan den och de första norska dödsfallen.
Då hade emellertid bildelskedjan redan sålt sammanlagt närmare 6 700 förpackningar. Det betyder att risken fortfarande är stor att alkoholister och barn i lång tid framåt kan komma över den giftiga spriten.

På förpackningarna angavs att de innehöll etanol, samma typ av alkohol som man dricker. Men intag av redan små mängder träsprit - metanol - kan leda till blindhet eller döden.
Den aktuella blandningen bestod av 70 procent metanol och 30 procent etanol. Den hade blandats av Malmöföretagets anläggning i Kalmar.

I Norge har dödsfallen utretts av polisen i Trondheim. I Sverige hamnade ärendet till slut hos miljöåklagaren Kennert Andersson i Växjö eftersom det bedömdes vara brott mot kemikalieförordningen.

Åklagaren siktar alltså på själva företaget och inte någon enskild person. Det betyder att han, om saken går till stämning, kommer att yrka att företaget bestraffas med så kallad företagsbot. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".