Kalmar

Ödla stoppar bostadsbyggande

I Kalmar verkar det inte bli något nytt bostadsbyggande på Boholmarna, i alla fall inte på området som kallas Sjöslätten.

Det som fått kommunens byggplaner att gå i stå är en liten ödla, den utrotningshoatde fridlysta Sandödlan, skriver Barometern.

Efter att naturvänner överklagat detaljplanen för området  har regeringen bestämt att ödlans fortlevnad är så värdefull att man åtminstone inte just nu tillåter något byggande där den två centimeter långa ödlan håller till

Sandödlan skiljer man från skogsödlan bland annat på dess trubbiga nos. Hanen har gröna sidor och ljusblå strupe för att locka till sig honor. Sandödlan är inte alls så vanlig som exempelvis skogsödlan. Som man hör på namnet behöver sandödlan torra, sandiga områden för att trivas och för att äggen ska kunna utvecklas. Idag är det svårt att hitta bra områden för sandödlan att trivas på och därför har den blivit sällsynt. Liksom alla andra ödlor, ormar, paddor och grodor i Sverige är sandödlan fridlyst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".