Kalmar

Högskolan positiv till avgift

Alla är inte negativt till högskoleminister Lars Leijonborg förslag om att ta betalt av utländska studenter som läser vid svenska universitet. Kalmar Högskola ser många fördelar.

Förslaget från högskoleminister Lars Leijonborg om att studenter som kommer från länder utanför EU ska få betala avgifter för att studera i Sverige har blivit omdiskuterat.

Studenter från utvecklingsländer kan stängas ute, men det öppnar också möjligheter för mindre högskolor som Högskolan i Kalmar.

Nils Nilsson som är vicerektor på högskolan är mycket positiv till möjligheten att kunna sälja utbildningar utanför EU-området och säger att nu kan Kalmar vara med på den globala utbildningsmarknaden.

Redan till hösten räknar Nils Nilsson med att Högskolan i Kalmar ska kunna öppna en visserligen liten men ändå filial i Hangzou i Kina, en provins högskolan samarbetet med i flera år. På sikt ska det leda till att Högkolan kan sälja kunskap i Kina.

Det är dels de naturvetenskapliga utbildningarna och management-utbildningarna som man tror kan vara attraktiva för de kinesiska studenterna