Oskarshamn

Dyra konsulter ska strama upp socialen

Två konsulter har hyrts in för att städa upp i socialtjänstens ekonomi i Oskarshamn men själva kostar konsulterna en hel del.

Totalt handlar det om ett arvode på 128 000 kronor i månaden som den redan skuldtyngda kommunen ska betala konsulterna.

Samtidigt ska äldreomsorgen spara över 30 miljoner och de höga arvodena sticker idag ögonen på de anställda som riskerar att få sämre arbetstider, svårare att gå upp i tjänst eller till och med förlora jobbet.

-Det känns konstigt att de ska få så mycket betalt samtidigt som de ska spara på de gamla och på oss, säger undersköterskan Sandra Falk.

En illa skött ekonomi har lett till att utgifterna blivit alltför höga och när nuvarande socialchef sa upp sig tog kommunen tillfället i akt och hyrde in två konsulter som nu ska sköta nerdragningarna inom äldreomsorgen. Konsulterna får nu ett år på sig att göra grovjobbet med att rensa upp i ekonomin och först efter det ska en ordinarie socialchef rekryteras.

-För att komma till rätta med problemen måste det till ganska drastiska åtgärder och det kommer innebära nedskärningar och att folk förlorar sina arbeten, säger Lars Blomberg, första vice ordförande kommunstyrelsen Oskarshamn

Men är det inte paradoxalt att man hyr in dyra konsulter samtidigt som man ska göra nedskärningar?

-Det kan man tycka, samtidigt är det så den här kunskapen om att genomföra sådana här stora organisatoriska förändringar besitter människor som kostar rätt mycket pengar.