Kalmar län

Rånmisstänkta nekar

Idag står den rånarliga inför rätta som anklagats för tre rån och tre rånförsök i bland annat Silverdalen, Ankarsrum och Virserum under hösten förra året och vintern i år.

Det var genom att gillra en slags fälla som åklagare och polis fick fram den mest avgörande bevisningen mot ligan.
Genom att samordna sändningen av två tv-inslag om rånen i programmet Efterlyst på TV3 med avlyssningen av de misstänktas mobiltelefoner fick åklagaren Johan Henningsson fram det som han nu anser vara sin tyngsta bevisning mot männen i rånarligan.
– Kommentarerna till de inslagen bekräfta på ett ganska bra sätt att vi är på rätt spår, säger åklagare Johan Henningsson.

Sammanlagt har totalt åtta personer åtalats för inblandning i rånen och ett mordförsök. Mordförsöket utfördes i Kista utanför Stockholm mot en person som tidigare varit kopplad till ligan och som varit med i planeringen av ett av rånen.
Rättegången inleddes under stort säkerhetspådrag i Kalmar tingsrätt under onsdagen. De tre rånen och tre rånförsöken i Ankarsrum, Silverdalen Virserum, Hjo och Aneby där fyra personer åtalas för direkt inblandning tagits upp. De fyra nekade till brott.
Flera av rånen verkar dock ha varit illa planerade, bland annat försökte man råna en kontantlös bank i Ankarsrum.
Åklagaren hävdar att alla rånen och rånförsöken genomförts på liknande sätt. De två utpekade huvudmännen ska ha lämnat Stockholm tillsammans med en eller två andra. De har då stängt av sina mobiltelefoner och väl på plats har de använt sig av stulna bilar för att utföra själva rånen. Vid rånet i Hjo tände man dessutom eld på en bil för att spärra vägen för polisen. Oftast har de använt sig av skarpladdade vapen men vid rånet i Silverdalen använde man sig istället av en machete och en yxa för att hota personalen.
Åklagaren menar att det alltid är de två utpekade huvudmännen som utfört eller försökt utföra rånen och att en tredje och vid ett tillfälle en fjärde följt med som medhjälpare. Totalt har rånarna fått med sig över 700 000 kronor från de tre genomförda rånen.
Men Thomas Olsson som är en av de utpekade huvudmännens advokat menar att åtalet mot hans klient bygger på spekulation.
– Det är ju framförallt hypotesen att det skulle vara min klient som är inne i banken. Det finns inga som helst direkta bevis om att det skulle förhålla sig så, utan det är mera antaganden från åklagarens sida, säger advokat Thomas Olsson.
Sigrid Ingesson
sigrid.ingesson@sr.se