Fotboll

Santin hade lekstuga med Gefle

Kalmar - allsvenskans Grekland?

Knappast, försök allsvenskans Ryssland i stället.

-Vi har en bra chans att vinna ligan, sade Cesar Santin efter hela 5-1 borta mot Gefle.

Defensiven har under lång tid varit Kalmars signum. När nu även offensiven visat sig tillhöra landets bästa krävs det något extra för att rå på Kalmar - som leder allsvenskan med sex poäng.

-Vi har ett bra lag, men det är samtidigt långt kvar av serien, sade Cesar Santin.

Just brassen Santin får personifiera Kalmars offensivglädje, den som fick Gefle att tugga konstgräs på onsdagen.

Hans spel var rakt, enkelt och effektivt - tre attribut som man vanligtvis inte förknippar med brassar men som kännetecknar Kalmars offensiv just nu.

Drömmål

Santin låg bakom tre av de fem målen - och är nu uppe på fem mål och sex assist totalt.

Han slog också till med ett av allsvenskans snyggaste mål hittills.

-Det var mycket vackert. Jag gjorde ett mål mot Hammarby under mitt första år här som också var snyggt men det här var det snyggaste jag gjort i allsvenskan... ett av dem i alla fall, sade Cesar Santin och log om 1-0-projektilen som avlossades utanför straffområdet i den 28:e minuten.

Gefle hade dittills haft övertaget och att kvitteringen kom bara två minuter senare var logiskt. Daniel Bernhardsson vann nickduellen som gav Yannick Bapupa fritt läge.

För bara ett år sedan kanske det där hade räckt till en poäng, men just nu är Kalmar för starkt.

Trots att Rasmus Elm tidigt tvingades utgå med en översträckning i benet lyckades Kalmar mobilisera ett tryck som bar frukt.

Santin vann en duell med Thomas Hedlund i den 38:e minuten och spelade in bollen till David Elm som var för nära mål för att kunna missa.

Fyra minuter senare, i den 42:a minuten, avgjordes matchen. Kalmar fick en straff, Santin klev fram, svängde på höfterna som i en samba innan han slog bollen förbi Mattias Hugosson.

-Jag kollade vilket håll målvakten gick innan jag sköt, förklarade Santin.

Klagade på domaren

-Domaren gav Kalmar straffen. Om domaren ska blåsa för alla kontakter av det där slaget skulle det bli många straffar i svensk fotboll, sade Gefles tränare Pelle Olsson om situationen där Anders Wikström puttade på Patrik Ingelsten.

Förnedringen stannade vid 5-1 efter två mål till i andra halvlek. Målskyttar David Elm och Patrik Ingelsten.

Lite smolk i glädjebägaren dock. Rasmus Elm riskerar att missa matchen mot Halmstad på lördag. Detsamma gäller mittbacken Patrik Rosengren.

-Patrik fick en klassisk baksida lår och där brukar det vara två till fyra veckors frånvaro som gäller, sade Kalmars sjukgymnast Kjell Svensson.