Kalmar län

Fortsatta nekanden i rånrättegång

Första veckan av den stora rånrättegången i Kalmar tingsrätt är över och ett efter ett av de sex rånen har rekapitulerats av åklagaren, och de åtalade fortsätter att säga att dom inget minns eller inte har några kommentarer.

Det är en ovanlig rättegång, den är beräknad att hålla på i minst tolv arbetsdagar. Åtta åtalade ska stå till svars för en rad brott, allt under rigorös bevakning. Det står ständigt fem vakter utanför rättssalen och inne i lokalen finns ännu fler vakter och det hörs ett ständigt rassel av handbojor när dem ska av eller på armarna på de åtalade.
Under fredagen har det dels handlat om det grova rån som gav nästan 80.000 kronor i byte från banken i Silverdalen, men under eftermiddagen också om de ganska taffliga rånförsök som misslyckades i Virserum och Silverdalen där rånarna inte ens kom in i lokalerna.
Det är massor och åter massor med faktaunderlag som åklagaren lägger fram men ändå inte någon sylvass bevisning.
Det är en rättegång som verkligen visar hur tekniken slagit igenom i polisens arbete med mängder av telefonuppgifter, mailtrafiklistor och kameraövervakningsbilder med ljud som får åhöraren att känna som det är en TV-deckare tills man kommer på att det inte är skådespelare utan på riktigt, men rånarna har varit listiga stängt av telefoner på råndagar och använt åtministone tolv olika bilar.
De har inte klantat sig med cigarettfimpar eller fingeravtryck som binder dem till brottsplatserna men ändå har de dokomunterats med kontouttag på rånorterna och på foto sittandes tillsammans i en annan bil 300 meter från en nyligen lämnad flyktbil, men det är ju inget brott i sig.
På tisdag är det omstart för rättegången, då med en timmes genomgång av telefontrafik vid tre av rånen och sedan fortsätter den med en genomgång av rånet i Hjo innan man går över på det mordförsök som ett antal männen misstänks för.
Janne Rindstig
janne.rindstig@sr.se