ÖLAND

Eon röjde utan tillstånd - nu hotas fridlyst orkidé

Elbolaget Eon har anmälts till åklagare av länsstyrelsen i Kalmar län för att utan tillstånd ha röjt vid kraftledningar i Gillsättra naturreservat på Öland. Där växer den fridlysta orkidén guckus-ko som nu hotas.

Chansen att Guckuskon överlever i området är liten efter Eons röjning säger Lillian Wåhlstrand, medlem i Kalmar-Ölands Orkidésällskap.

Guckuskon har under flera år varit på nedgång i Gillsättra. I fjol gjorde Länsstyrelsen en specialröjning för att skapa en gynnsam miljö för den fridlysta orkidén. Gucksoskon trivs nämligen bäst om den får lagom mycket ljus.

Eons röjning gör att det kommer in för mycket ljus och nu finns det en överhängande risk att den försvinner helt från området.

- Även om det finns plantor kvar, fast att man inte vet inte om dom plantorna, och så kommer någon och röjer, och då kanske den inte tycker om det och då försvinner den, säger Lillian Wåhlstrand.

Det var på grund av ett missat möte det blev så här. Företaget som skulle sköta röjningen åt Eon missade ett samordningsmöte där man skulle få information om hur var man fick röja.

Men enligt Eons projektledare Tom Jansson försvarar sig.

- Röjningen skulle ha gjorts ändå. Annars blir man utan ström i Norra Möckleby. Nu tog vi ner allt på en gång där och då mådde inte Guckuskona bra av det. Man har varit och inventerat från länsstyrelsen och alla finns kvar där. De har bara inte blommat i år och de ser väl lite ledsna ut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista