För få ledsagare i länet

Det har blivit allt svårare för länets kommuner att hitta ledsagare och kontaktpersoner åt personer i behov av särskilt stöd. Samtidigt ökar pressen på kommunerna eftersom de numera är skyldiga att rapportera om de inte lyckas verkställa sina beslut.

Borgholms kommun har satt ut annonser men får oftast inte svar på dem.
– Det behövs uppsökande verksamhet, säger Ann-Katrin Ståhl som är omsorgschef i Borgholms kommun där det tar allt längre tid att hitta en lösning.

Yvonne Klang är enhetschef i Högsby kommun och säger till Sveriges Radio Kalmar att det är ett ganska stort problem.
– Nu har jag två ärende till kontaktperson och det är till två killar och de vill gärna ha killar då också. Och det är ju alltid bra om man kan hitta så att man har lite granna samma intressen, och det är inte alltid enkelt. De här två ärendena har jag letat länge efter.

Orsakerna är dels att antalet ärenden ökar, dels de dåliga asntällningsvillkoren.
Allt fler ansöker om ledsagning och kontaktperson. I Borgholm har antalet kontaktpersoner fördubblats det senaste året. Samtidigt är det svårt att hitta folk som vill ta uppdragen där anställningsvillkoren ofta är ganska dåliga.

När det gäller problemen att hitta ledsagare, som förutom att vara en kompis, också ska kunna hjälpa personer med fysiska eller psykiska funktionshinder till aktiviteter i vardagen har några kommuner hittat andra lösningar. I Kalmar är ledsagningsuppdragen numera fördelade på ordinarie omsorgspersonal. I Högsby är en person heltidsanställd som ledsagare åt flera brukare, en lösning som ska utvärderas i augusti och där efter kanske bli permanent.

Sedan 1 juli är landets kommuner skyldiga att rapportera om det finns beslut om ledsagning som inte kunnat verkställas. Länsstyrelsen i Kalmar län har än så länge inte fått in någon rapport, men i Borgholms kommun har man inte varit långt i från, säger Ann-Katrin Ståhl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista