Kalmar län

Varierande simundervisning i länet

På många håll i länet är det svårt att hitta en simskola till sina barn i sommar. I flera fall finns ingen kommunal simundervisning, och i vissa kommuner är det föreningar eller privata aktörer som står för den.

Utbudet av sommarsimskolor varierar i länet och enligt en rundringning som P4 Kalmar gjort finns det kommuner i länet som sommartid inte erbjuder simundervisning alls. En av dem är Mörbylånga kommun där Jan Gustafsson bor.

Han säger att han inte kan förstå varför kommunen arrangerar sin simundervisning inomhus på vintern när barnen bor på en ö med hav i alla riktningar.

Den enda kommunala simundervisningen i Mönsterås i sommar sker i simhallen där, och även i Borgholms kommuner finns de kommunala simskolorna inomhus i sommar.

Södermöre kommundel, som utgör halva Kalmar kommun till ytan, har sina simskolor i utomhusbassänger i Påryd och Kolboda.

I många fall är det det föreningar eller privata aktörer som står för simundervisningen. I Torsås drivs till exempel simskolan av ett privat företag och kring Västervik är idrottsföreningar och en bygdegårdsförening engagerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista