Kalmar

Protest mot mitträcke på E22:an

På E22:an mellan Lindsdal och Rockneby vill Vägverket bygga 1 plus 2 väg och sätta upp ett mitträcke. Det skulle skapa problem för Sven-Olof Nilsson i Söregärde som då skulle behöva rida genom en rondell för att ta sig till sina marker på andra sidan vägen.

- Det är ju farligt att passera E22, så om man gör en liten tunnel som man kan passera med gångtrafik och djur, så skulle det ju heller inte kosta särskilt mycket, säger han.

Sven-Olof Nilsson har därför överklagat Vägverkets arbetsplan. Problemet är det att mitträcket och den så kallade 1+2 vägen inte bara förhindrar frontalkrockar utan också Sven-Olof Nilsson på häst att ta sig till sina marker på andra sidan E22:an, så därför vill han samtidigt få till en tunnelpassage under vägen.

- Jag är inte emot bygget, absolut inte, men det skulle innebära en lång omväg och jag tycker att de ändå kan bygga en tunnel när maskinerna är här, säger Sven-Olof Nilsson om sitt överklagande.

Det är vanligt med överklagande likt Sven-Olof och Gunn Nilssons hos Vägverket. Nästan var tredje arbetsplan överklagas. Men det är väldigt sällan att det ger någon effekt mer än att byggnationen blir framskjuten.

I fallet med mitträcket mellan Lindsdal och Rockneby räknar Vägverket med att det försenar projektet med upp till ett år innan dess att regeringen tagit ställning till Sven-Olofs överklagande. Men särskilt optimistisk om en tunnel är han inte, men menar att det redan idag borde finnas en sådan här tunnel eftersom den är farlig att korsa.

- Helst ska man ju gå på sådana tider då det inte är någon trafik, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista