Kalmar län

Mer linser när skolmaten är dyr

Den senaste tidens prisökningar på maten, slår hårt emot länets skolmatsalar. Flera kommuner har tillsatt mer pengar medan andra kommuner får hitta på nya lösningar för att få ekonomin att gå ihop. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Kalmar gjort.

I Högsby kommun, har det gått så långt att man kan bli tvungen att skära ner på personal.


– Det blir tuffare för vi har ju samma uppgifter, säger Katarina Asp som är måltidsansvarig i Högsby.


Situationen i Högsby Kommun är inte unik. Flera kommuner i länet kämpar nu för att få ekonomin för skolmaten att gå ihop. Vimmerby, Hultsfred och Oskarshamn har tillsatt mer pengar i budgeten för att klara av de höjda matpriserna.


I Borgholm och Kalmar kommun har man sedan länge tillsatt linser och rotfrukter i maten, för att klara av situationen. Men nu kan man inte tillsätta mer, för då är det risk för att skolmaten inte håller de krav från Livsmedelsverket som säger att den ska innehålla en tredjedel av rekommenderat näringsdagsbehov.


– Det blir till att trolla med knäna. Det är svårt att få ihop budgeten, säger Lena Nyvall, rektor på Åbyskolan i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista