Vindkraftsbygge kritseras av Mörbylånga

Vindkraftverk som ska byggas i Kalmarsund har retat upp Mörblånga kommun. Det är fem kraftverk som Karlskrona kommun gett bygglov till som fått känslorna att svalla.
Orsaken är att en projektgrupp i Kalmarsundsregionen har tillsats för att tillsammans arbeta fram en gemensam policy för hur havs- och vindkrafteverken ska lokaliseras i framtiden. Projektgruppen består av representanter från länstyrelsen i Blekinge och Kalmar län. Dessutom ingår representanter från Torsås, Mörbylånga, Kalmar och Karlskrona kommun. Men Karlskrona har alltså inte väntat på policyn som ska vara klar till hösten, trots påstötningar om att vänta med beslutet från just Mörbylånga. Och nu menar Mörbylånga kommun att bygglovet kan få stora konsekvenser för utbyggnaden av vindkraft i Kalmarsund och att man därför måste vidta möjliga åtgärder så att bygglovet i sig inte motverkar den policy som man tillsammans ska enas om.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".