Fartkameror ger få böteslappar

Trots att antalet trafiksäkerhetskameror på vägarna blir fler och fler - är risken att åka dit för fortkörning mycket liten. Bara några få procent av alla fortkörare som enligt kamerornas registrering kört mer än 6 kilometer för fort får böter.

På vägarna i Småland och Blekinge finns sammanlagt drygt 100 fartkameror utplacerade.

Enligt Vägverket gör kamerorna stor nytta, medelhastigheten har sjunkigt med 5-6 kilometer i timmen.

Men risken att åka fast och få böta för fortkörning där det finns kameror är försvinnande liten i vår region.

Vi har jämfört antalet bilister, som enligt kamerornas registrering kört mer än 6 kilometer för fort, med antalet fortkörare som fotograferats och hamnat som ett ärende hos polisen.

Kamerorna registrerar nämligen alla fordon och hastigheter oavsett om kamerorna är påslagna eller inte.

Och det är bara någon eller några procent av alla fartsyndare på vägarna i vår region som verkligen åker dit, visar vår uträkning.

I Kronoberg till exempelvis registrerades 190 000 bilister som fortkörare mellan januari och maj i år, 2560 av dom fotograferades och hamnade hos polisen.

På vägarna i Jönköping är det cirka tre procent som åker dit, ungefär liknande siffror i Blekinge län och Kalmar län.

Vilka kameror som är påslagna och när, väljs ut av en slumpgenerator, och risken att fastna i kameran trots att man kör mer än sex kilometer för fort är alltså mycket liten. Något Andreas Åkerblad på Vägverket Region Sydöst kommenterar så här:

- Allting är relativt, det är trots allt ganska många som rapporteras totalt sett, men det är klart det skulle kunna minska respekten för dem om det blev för låg frekvens.

Ska man tolka det som att kamerorna gör mest nytta i avskräckande syfte?

- De är uppsatta för att få ner genomsnittshastigheten och åstadkommer de.

Karin Ernstsson karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista