Vi äter mindre nötkött

Under årets tre första månader minskade konsumtionen av nötkött i Sverige med sex procent jämfört med samma period förra året. Till stor det beror det här på att nötkött har blivit dyrare.

De högre priserna är något som Krister Johansson i charken på Sabis Fältöversten i Stockholm märker av.

– Prishöjningar har alltid en negativ inverkan, det tror jag gäller alla produkter. Det påverkar även oss på köttavdelningen så klart. Det blir en fråga från kunderna om varför priserna har gått upp, säger Krister Johansson. 

En förklaring som angetts till att priset på nötkött stigit och försäljningen minskat är de ökade priserna på spannmål på världsmarknaden, men enligt Åke Rutegård, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen, äter nötdjur främst stråfoder och är alltså inte särskilt beroende av det allt dyrare spannmålet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista