Blixtnedslag slog ut tågtrafiken

Minst 1500 resenärer drabbades av timslånga förseningar efter att ett elfel på en bro på södra stambanan orsakat stopp i tågtrafiken på måndagskvällen. Felet uppstod vid 18-tiden och var inte lagat förrän vid 23-tiden.

Flera tåg ställdes in på grund av en exploderad transformator i Alvesta och ett nedfallet träd över spåret mellan Växjö och Hovmantorp. Orsaken var blixtnedslag i en transformator i Alvesta.

Hela tågsträckan mellan Alvesta och Hovmantorp blev strömlöst under flera timmar. Blixtnedslaget skedde strax innan klockan 19.

Vid midnatt började den norr-sydgående trafiken att rulla från Alvesta igen. Då var det fortfarande stopp för trafiken mot Kalmar. Resenärernas tålamod sattes på ytterligare prov eftersom SJ uppgavs ha svårt att ordna tillräckligt med ersättningsbussar.

I söndags var det också stopp på sträckan under flera timmar - då på grund av ett fel i samma bro som orsakade stoppet på måndagen.

-Det är inte samma fel den här gången, men det är mycket troligt att dagens problem är en följd av gårdagens, säger Pernilla Klüft vid Banverkets pressjour, till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista