Ingen garanti med garantin

Knappt en tredjedel av de som deltar i arbetsförmedlingens program ”jobbgaranti för unga” har fått jobb sen satsningen drog igång i slutet av förra året. Kalmar län skiljer sig inte från resten av landet på den punkten.

Ingela Söderman på arbetsförmedlingens huvudkontor säger till Ekot att hon ändå tycker att det är en bra siffra med tanke på att satsningen bara varit igång i åtta månader. Jobbgarantin för unga innebär att den som varit arbetslös i minst tre månader får utbildning,  eventuellt praktik  och stöd när han eller hon söker jobb.
Men Karin Sköld, Verksamhetschef på Arbetsförmedlingen i Västervik säger till Sveriges Radio Kalmar att det är lite knepigt med jobbgarantin. För har man fått ett deltidsjobb eller blir timanställd, så omfattas man fortfarande av jobbgarantin. Det krävs heltidsstudier eller ett heltidsjobb för att statistiken ska bli rättvis.
Karin Sköld menar att det är lite slarvigt uttryckt, jobbgarantin är ingen garanti.
– Du kan ju aldrig garantera att du får ett jobb, påpekar hon.
Arbetslösheten i juni i år var högre än samma period förra året. Mest ökade den bland unga, enligt SCB:s senaste siffror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista