Vandalism mot skolor vanligt

Var femte anmälan om skadegörelse gäller skolor. En skola som drabbats flera gånger i sommar är Gunneboskolan söder om Västervik som så sent som i helgen fick 14 fönsterrutor krossade.

Förra helgen krossades 22 rutor, och för en tid sedan ristade någon in hakkors på skolans glasdörrar. Sedan i maj  har vandalerna härjat och under sommarlovet har det blivit ännu värre. Rektorn Gunilla Winqvist som själv vaktade skolan nattetid i helgen, utan att avslöja vandalerna överväger nu att sätta upp övervakningskameror utanför skolan.

Förra året fick polisen in 450 anmälningar om skadegörelse mot skolor. Det var en ökning med ungefär 50 fler brott än 2006. Årets siffror visar en liten förbättring. Hittills i år har polisen fått in över 230 anmälningar om skadegörelse mot skolor. Det innebär att det är lite mer än ett brott om dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista