Personal glömmer ge äldre medicin

Felmedicinering är ett av de vanligaste problemen inom den kommunala äldreomsorgen. Vanligast är att vårdpersonalen glömmer att ge äldre medicin visar en kartläggning som Sveriges Radio Kalmar gjort.

En rundringning som Sveriges Radio Kalmar gjort till länets kommuner visar att flera hundra fall av felmedicineringar rapporteras in till varje kommun.

Inger Johansson på Öland säger till Sveriges Radio Kalmar att hon inte längre litar på hemtjänsten efter en incident där hennes 88-åriga mamma blev mycket sjuk efter att ha fått fel medicin av hemtjänsten för dryg månad sen.

För en och en halv vecka sen rapporterade vi om en äldre man i Kalmar som avled av hemtjänstens feldosering. För Inger Johanssons mamma fick inte felmedicineringen så pass allvarliga konsekvenser men hon blev betydligt mer sjuk än vad dom flesta andra vårdtagare vanligtvis blir när kommunernas vårdpersonal felmedicinerar.

Den vanligaste typen av felmedicinering är nämligen att patienten inte får sin medicin. Även det har Inger Johanssons mamma nyligen fått erfara.

Enligt Kenneth Nilsson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Oskarshamns kommun, beror dom uteblivna doserna oftast på ren skär glömska. Personalen kanske blir upptagen av något annat och sen glömmer bort att en vårdtagare t.ex. ska få sin morgonmedicin. Stina Sandell som är MAS i Kalmar är inne på samma linje.

De medicinskt ansvariga sjuksköterskor som Sveriges Radio Kalamar talat med säger att frågan är en av de viktigaste frågorna för dom. Men de säger också att det finns naturliga förklaringar ibland till att siffran på antalet rapporterade avvikelser är så hög. Om en patient har somnat när personalen kommer ges ingen panodil till exempel och det rapporteras också som en avvikelse. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista