Misstag i vården polisanmäls sällan

Det är väldigt ovanligt att personal ställs till svars av rättsväsendet för de misstag som begås i vården. En orsak är att felen sällan polisanmäls, varken av socialstyrelsen eller anhöriga.

För ett par år sen drev Carina Maxson ett mål ända till högsta domstolen där en sjuksköterska i Kalmar dömdes till villkorlig dom och dagsböter sen en tre månader gammal flicka avled av för hög dos medicin.

För några veckor sen inträffade ett nytt dödsfall i Kalmar sen en undersköterska gett en äldre man för många plåster med alzheimermedicin och som vi uppmärksammade senast på torsdagen.

Dottern säger till Sveriges Radio Kalmar att hon tycker det är konstigt att ingen tar på sig ansvaret för det inträffade.

Händelsen har Lex-Maria anmälts till socialstyrelsen - en myndighet som är skyldig att granska dom fall som kommer in - och ska anmäla allvarliga fall till åklagare - men det sker alltså nästan aldrig. År 2005 gjordes ingen anmälan. År 2006 bara en och förra året fyra.

En anledning till att socialstyrelsen sällan för vidare fall till rättsväsendet kan vara att de inte alltid delas deras syn på vad som är brottsligt.

I fallet med bebisen som avled i Kalmar var det till exempel så. Det anmäldes av en polis. Inte socialstyrelsen.

- Vi anser att det var en följd av en rad omständigheter som vi inte anser var av brottslig natur alls, säger Johan Carlson som är chef för socialstyrelsens tillsynsenhet.

Att polisanmäla vårdpersonal som gjort fel är inte den väg som socialstyrelsen valt istället vill man upptäcka felaktiga rutiner.

- Vid misstag som sker av i övrigt välfungerande individer där riktar vi i huvudsak in oss på att förbättra systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista