Granar blir sjuka i värmen

Klimatförändringar kommer innebära att en av de största skadegörarna på granskog - rotröta - blir allt vanligare. Det säger Skogspatolog Pia Barklund vid Sveriges lantbruksuniversitet till Sveriges Radio.

– Det har blivit sämre och sämre på grund av att man får sämre betalt för rötveden idag än man fick för exempelvis tjugo år sedan, säger skogsägaren Andreas Janlöv som har granskog i Tolg utanför Växjö.

Skogsägaren Andreas Janlöv är inte ensam om att vara drabbad av rotticka, ett svampangrepp som ses som granens allvarligaste skadegörare. Den finns i hela landet och omkring 15 procent av granarna i södra och mellersta Sverige är angripna, något som är rejält kännbart för drabbade skogsägare.

Förlusterna beräknas vara kring en miljard, varje år. För träindustrin har inte någon jättestor tolerans för rötad missfärgad ved. Betalningen blir därefter.

Och om rötan idag är besvärlig så kommer det att bli värre i och med klimatförändringar, säger Pia Barklund som är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

– Ja, vi ser ökade risker för den och eftersom den här svampen tycker mycket om värme kommer den att gynnas av klimatförändringarna, säger Pia Barklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista