I ovädrets öga

I hela södra Sverige räknar man med oväder under måndagen och tisdagen, men bosatta på fastlandet i Kalmar län kommer faktiskt att skonas från det allra sämsta vädret.
På Öland och Östersjön däremot beräknas det bli riktigt blåsigt.

Det lågtryck som kommit in över södra Sverige under natten till måndagen fördjupas under natten till tisdagen och när det är som allra intensivast befinner det sig rakt över Kalmar län. Men det betyder inte att det blir värst här, tvärtom förskonas länet från det allra kraftigaste regnet och de hårdaste vindarna. Detta beror på att ett lågtrycks mitt alltid är den lugnaste delen av ett lågtryck.
Under tisdagen fortsätter lågtrycket röra på sig och även Kalmar län får känna av den tidvis rikliga nederbörden och vindarna.

Under natten och morgonen är kulingvarning utfärdat för Östersjön, i södra delarna varnar man för storm. Den hårda blåsten drabbar även Öland som beräknas få upp till 20 m/s.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista