Kalmar län

Ingen koll på övervakningskameror

I dagsläget finns det inget överskådligt register som visar var länets övervakningskameror finns och exakt hur många de är, och nu ska polisen ska skaffa sig bättre koll på länets växande antal övervakningskameror.

Till hösten ska polisen i Kalmar län kartlägga alla övervakningskameror för att sedan enkelt kunna använda dem vid brottsutredningar.

– Vi ska kartlägga varje kommun och se vilka områden kamerorna övervakar, säger poliskomissarie Leif Larsson.

Enligt  Leif Larsson är poängen att snabbt kunna titta igenom kameror i ett område där brott begåtts och förhoppningsvis hitta gärningsmannen på film.

Leif Larsson tror att det finns runt 400 övervakningskameror i Kalmar län, men vet inte säkert.

– Vi gör det här för att kunna använda informationen kamerorna ger i framtiden, berättar han.

Just nu finns informationen om länets alla övervakningskameror i ett antal pärmar på Länsstyrelsen i Kalmar, och det är där som polisen får börja sin kartläggning.

När informationen om kamerorna blir mer tillgänglig så är förhoppningen att polisen i sina brottsutredningar oftare ska kunna ta hjälp av kamerorna som finns uppsatta på bland annat skolor och i butiker.

Som det är idag är det mest i förebyggande syfte som kamerorna gör nytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista